Veelgestelde vragen over tuinontwerp

FAQ

Als ecologisch tuinontwerper houd ik rekening met dieren, planten en de wereld. Dit doe ik door voor vogels bijvoorbeeld te zorgen voor nestgelegenheid, schuilplaatsen, voedsel en drinken.

En voor bijen en vlinders meer aan te bieden dan alleen een nectarplant en een bijenhotel of zoals de vlinderstichting het noemt: meer dan de kroeg om wat te drinken. Namelijk zogenaamde waardplanten die nodig zijn voor de rupsen om tot vlinder uit te groeien. En dus essentieel voor de voortplanting van vlinders. Om de biodiversiteit te vergroten moet je divers zijn in de planten die je gebruikt!

Zelfs een inheemse plant helpt weinig aan de biodiversiteit in je tuin als het de enige is die er staat 😊. Daarnaast houd ik rekening met de duurzaamheid van materialen, hergebruik ik zoveel mogelijk van hetgeen wat al aanwezig is (door bijvoorbeeld stapelmuurtjes of een terras van gebruikte tegels te maken).

Een ecologisch beplantingsplan houdt rekening met waar in Nederland de tuin staat, en of er natuurgebieden dichtbij zijn. Je kan hier namelijk op inspelen met je plantenkeuze, en planten toevoegen die het leefgebied van bijvoorbeeld een zeldzame vlinder te vergroten.

Ook houdt het beplantingsplan meer rekening met de grondsoort en de bodem, omdat er over het algemeen meer wordt gewerkt met dat wat er is in plaats van (vaak onnodig) de hele boel afgraven en

Vanaf het eerste contact tot het kennismakingsgesprek kan een week tot 2 maanden zitten, afhankelijk van de drukte in het seizoen. Vanaf het kennismakingsgesprek tot aan het definitieve ontwerp zit gemiddeld zo’n 6-8 weken.

Dat beslis jij! Ik werk met een aantal hoveniers samen waarmee ik goed contact heb, maar je kunt ook zelf een hovenier uitzoeken. Ik leg sommige tuinen ook zelf aan, en dat kan in overleg met jou, net wat je wilt.

In een goede ecologische/natuurlijke tuin is er zoveel diversiteit dat alles in balans is. En het kan best eens voorkomen dat de luizen zich net wat eerder vermenigvuldigen als de lieveheerstbeestjes, maar na een week of 2 is dat vaak weer rechtgetrokken en smullen ze alle luizen heerlijk op. En een gezonde plant kan zich ook prima herstellen van wat aangegeten bladeren.

Wist je dat de bruine dikke naaktslak die zo veelvuldig voorkomt en voor het opeten van je plantjes zorgt oorspronkelijk niet uit Nederland komt? Dat is dus precies wat er gebeurt als er dieren of planten geïntroduceerd worden of optrekken vanwege de klimaatverandering.

Dus zorg dat je egels en vogels aantrekt in je tuin, want dat zijn de natuurlijke vijanden van de slak. Door bepaalde elementen in je tuin, waar ik altijd rekening mee houd, maak je je tuin aantrekkelijk voor egels.

Wat je ook doet met slakken in je tuin, vangen bijvoorbeeld, gebruik liever geen gif, en nooit gif dat ook giftig is voor bijvoorbeeld vogels of egels die de slakken eten of ander bodemleven. En laat de tijgernaaktslak ook leven: die eet namelijk de bruine naaktslak en haar eitjes op.